Het minimaliseren van verspilling en kosten met Lean Warehouse Management

Lean Warehouse Management kan verspilling en kosten minimaliseren in jouw magazijn. Het is niets meer of minder dan het continu verbeteren van resultaten.

Neem om te beginnen eens een kijkje door jouw magazijn en kijk naar de processen die er uitgevoerd worden. Als je goed kijkt, zal je opvallen, dat er redelijk wat vormen van verspilling in je magazijn zijn, zoals het onnodig verplaatsen van mensen en materialen, overbodige voorraden, wachtende medewerkers, machines, frustraties of defecten.

Zo leid je je magazijn en productie zo efficiënt mogelijk

Lean Warehouse Management betekent dus het continu verbeteren van resultaten op verschillende niveaus. Denk aan meer winst, meer tijd, betere klantenservice, kortere doorlooptijd en ga zo maar door. In combinatie met de juiste warehouse management software en door verspillingen van bovenstaande aspecten te minimaliseren zorgen we voor de meest efficiënte en rendabele werkflow.

Kijk daarom goed naar processen in het magazijn. Een functionele benadering, efficiënt ingerichte werkplekken, duidelijke werkinstructies en uitgeschreven kwaliteitseisen staan hierbij bovenaan. Zo zorg je ervoor dat je met alle medewerkers dezelfde kant opkijkt en iedereen dezelfde beeldvorming heeft.

LEAN-management toepassen met 5S

5S is een methode die zich richt op de organisatie van de werkplaats met het oog op het verminderen van verspilling, vervuiling en ongevallen. Het systeem bestaat uit 5 stappen:

  • Stap 1: Sorteren

Tijdens de eerste stap bekijk je alles wat nodig is voor de werkzaamheden. Overbodige voorwerpen verzamel en verwijder je. Enkel de noodzakelijke voorwerpen worden behouden en hiermee ga je in verder.

  • Stap 2: Schikken

In deze stap geef je de noodzakelijke voorwerpen een logische vaste plaats. Hierdoor raken de voorwerpen niet kwijt en door locaties te identificeren, kan je afspraken duidelijk vastleggen.

  • Stap 3: Schoonmaken

Bovenstaand proces gebeurt samen met het team. Iedereen is dan op de hoogte van de wijzigingen en samen zorg je dat de werkplek wordt opgeruimd en schoongemaakt. Je gaat samen op zoek naar de oorzaken van vervuiling of verspilling en zoekt hier een gepaste oplossing bij.

  • Stap 4: Standaardiseren

Er worden afspraken gemaakt om de orde en netheid van de werkplaats te waarborgen. Denk hierbij aan visuele afspraken, zoals een duidelijke lay-out van de werkplek, uitleg van het schoonmaakproces en planningen. Zo zorg je dat de afspraken worden gerealiseerd.

  • Stap 5: Standhouden

Om bovenstaand vast te houden en te implementeren, dien je te zorgen dat de 5s binnen de organisatie wordt gestimuleerd. Dit kan door bijvoorbeeld een takenformulier welke elke week ingevuld dient te worden. Belangrijk in deze stap is dat het plan wordt opgevolgd en bijgestuurd. Rome is immers ook niet gebouwd in één dag.

Ook kosten en verspilling minimaliseren in jouw magazijn?

Door Lean Management in jouw warehouse toe te voegen met bovenstaande stappen zorg je voor een fijne en duidelijke werkomgeving wat zich vertaalt in een efficiënte en opgeruimde werkplaats. Hierdoor minimaliseer je kosten en verspilling, wat een rendabeler resultaat geeft. Neem contact op met MontaWMS om te kijken wat ze voor jou kunnen betekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *